Is osteopathie wetenschappelijk onderbouwd?

Osteopathie is geen erkend beroep in België. Dit betekent dat eender wie zich osteopaat kan noemen zonder echt een diploma te hebben. In ons team werken enkel osteopaten die de volledige 6 jarige opleiding tot osteopaat gevolgd hebben (osteopaat D.O.). Dit is een zeer brede medische opleiding waardoor zij in staat zijn om zeer holistisch, rekening houdend met de verschillende structuren en functies van het menselijk lichaam, te behandelen.

Twijfel je of we kunnen helpen?

Stel ons je vraag!
3 M6 A0562 2 min

Waarbij kan een osteopaat helpen?

De oorzaak van een klacht soms ver weg ligt van waar de symptomen zich uiten. Aan mij om uit te zoeken waar de oorzaak is en linken te leggen tussen verschillende structuren. De technieken die aangewend worden bij baby's zijn zeer zacht en pijnvrij! Er wordt niet gekraakt zoals bij een volwassen patiënt.

Baby

Check-up na de geboorte

Je baby ondergaat heel wat druk- en trekkrachten in de baarmoeder, en zeker bij de bevalling.

Je baby ondergaat heel wat druk- en trekkrachten in de baarmoeder, en zeker bij de bevalling. Een check-up is dus aangewezen. Schedel en wervelkolom zijn belangrijk bij het goed functioneren van de organen. Komt er teveel druk op bepaalde structuren, dan kan er een probleem ontstaan ter hoogte van de overdracht zenuwen-organen en omgekeerd. Dit geeft bijvoorbeeld problemen rond reflux.

Baby

Afgeplat hoofdje, asymmetrieën in de schedel

Door spanningen in weefsels (spieren,...)

Bepaalde spanningen in weefsels (spieren, membranen van de schedel) kunnen ervoor zorgen dat je kindje niet comfortabel ligt en dus voortdurend last heeft of zelf moeilijker zijn spieren kan gebruiken. Hierdoor kan een afgeplat hoofdje ontstaan, asymmetrieën in de schedel of kan het kindje bijvoorbeeld pas in een later stadium gaan kruipen of rechtstaan. (psychomotorische ontwikkeling) Dit last hebben uit zich in niet tevreden zijn, zeurend gedrag, huilen of het vermijden van bepaalde bewegingen.

Baby

Reflux, krampjes, slik- en zuigproblematiek, huilbaby

In geval van gebruik forceps, afgeplat hoofdje, voorkeurshouding, krampjes, reflux, slik- en zuigproblematiek, een kindje dat zich telkens overstrekt, een huilbaby kan een osteopaat vaak wonderen verrichten. De technieken die aangewend worden zijn zeer zacht en pijnvrij! Er wordt niet gekraakt zoals bij een volwassen patiënt.

Pregnant

Osteopathie voor en na de bevalling

Verhelpen van klachten zoals bekkeninstabiliteit, uitstralende pijn in het been, hoofdpijn, maagzuur,…

Zwangere vrouwen ondergaan onder invloed van hormonen heel wat veranderingen, o.a. het verweken van de ligamenten rond het bekken en het uitzetten van de bekkenbeenderen. Door het groeien van de baby, gaat het lichaam van de moeder zich telkens ook anders houden. Dit alles maakt dat het lichaam klachten kan gaan vertonen. Osteopathie verhelpt deze klachten, denk aan bekkeninstabiliteit, uitstralende pijn in het been, hoofdpijn, maagzuur,…

Ook voorbereidend naar de bevalling toe is een osteopatische behandeling aangewezen: alle blokkades worden losgemaakt, de doorbloeding wordt geoptimaliseerd, het geboortekanaal flexibeler, waardoor je een vlottere bevalling tegemoet gaat.

Wie kan je helpen?

Hieronder vind je terug wie je als expert binnen dit domein kan verder helpen.

Maak een afspraak

Maak gerust een afspraak via onze online agenda!

Een vraag?

Weet je niet goed bij welke discipline(s) je terecht kan? Of heb je een interdisciplinaire vraag? Stel ons je vraag en wij helpen je verder!