Werkwijze

Hoe vaak kan je bij een vroedvrouw terecht?

Vanaf het prille begin van de zwangerschap kan je terecht bij de vroedvrouw. Consultaties vinden, in samenspraak met jou, op regelmatige basis plaats. Er wordt nauw samengewerkt met jouw gynaecoloog waar je op 12 weken, 20 weken en 32 weken zwangerschap naar wordt doorverwezen om de drie aangeraden echo's te laten uitvoeren.

Jouw vroedvrouw is het eerste aanspreekpunt bij vragen of bezorgdheden. Er wordt helemaal gewerkt op maat van jouw noden en vragen. Dit geldt ook voor de plaats waar de consultaties worden ingepland. Dit kan zowel in de praktijk als bij jou thuis, afhankelijk van hoe jij je voelt en je medische situatie. Ook via Whatsapp tracht zij je ook bij kleinere vragen snel te kunnen helpen.

Twijfel je of we kunnen helpen?

Stel je vraag!
Naamloos

Waarvoor kan je terecht bij een vroedvrouw?

Een vroedvrouw kan je medisch, emotioneel en sociaal ondersteunen bij je kinderwens, zwangerschap, bevalling, periode kort na de bevalling en het eerste levensjaar van je kind.

Bed alt solid 1

Conceptie en anticonceptie

Bewust stilstaan bij je menstruatiecyclus en levensstijl om zwanger te worden.

We bekijken je menstruatiecyclus en staan stil bij de maandelijkse lichamelijke veranderingen die plaatsvinden. Aan de hand hiervan leer je je lichaam beter kennen en kan je gericht proberen zwanger worden.

Deze methode kan ook gebruikt worden om niet zwanger te worden.

Pregnant

Tijdens de zwangerschap

Opvolging van moeder en kind.

Tijdens je zwangerschap volgen we nauw op hoe het is gesteld met jou, je partner en de baby. Ongeveer om de vier weken kom je op consultatie bij de vroedvrouw. We luisteren hoe het me jou en je gezin gaat, controleren verschillende medische parameters en bekijken de groei van de baby.

Op 12, 20 en 32 weken zwangerschap word je doorverwezen naar de gynaecoloog voor een echo.

Voorbereiding op de bevalling

Aan de hand van verschillende sessies bereiden we je voor op de bevalling. We staan stil bij verschillende aspecten van de bevalling zoals: het verloop van een bevalling en de lichamelijke veranderingen die plaats vinden, verschillende houdingen die je kan aannemen tijdens de arbeid en bevalling, maximale ondersteuning door de bevallingspartner en niet-medicamenteuze pijnstilling.

Tijdens deze sessies kan er ook, voor ouders die borstvoeding wensen te geven, alreeds informatie worden gegeven omtrent de borstvoeding.

Logo

Na de zwangerschap

Opvolging moeder en kind

Na de bevalling komt de vroedvrouw op huisbezoek voor opvolging van moeder en kind. Zowel het herstel van de moeder als de groei van de baby worden van dichtbij opgevolgd.

Naast de medische opvolging is er ook aandacht voor de vele veranderingen die de komst van een kind in het gezin teweeg brengt.

Tot de leeftijd van één jaar kan je met je kindje terecht bij de vroedvrouw voor opvolging.

Begeleiding borst- en flesvoeding

Of je nu kiest voor borstvoeding of flesvoeding, je kan steeds terecht bij de vroedvrouw voor het aanleren van voedingstechnieken, moeilijk verlopende borst- of flesvoedingen, pijnlijke borsten, afbouw van de borstvoeding, informatie over kolven en de overgang naar vaste voeding.

Wie kan je helpen?

Hieronder vind je terug wie je als expert binnen dit domein kan verder helpen.

Een afspraak maken

Het is mogelijk om via onze online agenda een afspraak te maken voor een prenataal consult. Wenst u postnatale begeleiding? Neem dan gerust contact op via mail, Whatsapp of telefonisch (Leen: +32 498 47 72 26) zodat wij u zo snel mogelijk kunnen verder helpen.

Een vraag?

Weet je niet goed bij welke discipline(s) je terecht kan? Of heb je een interdisciplinaire vraag? Stel ons je vraag en wij helpen je verder!