Communicatie- en taalontwikkeling
Je kind wordt geboren zonder taal. Die eerste maanden na de geboorte is het raden wat je kind nodig heeft. Huilt je baby omdat hij/zij honger heeft? Moe is? Een plasluier heeft? Het is soms niet makkelijk om het te achterhalen als ouder. Bij de meeste kinderen komen gelukkig die eerste woordjes om te uiten wat ze willen.
Echter, sommige ouders merken dat die interactie niet verandert zoals ze voor ogen hadden. Is het normaal dat mijn kind nog niets zegt?
Communicatie met je kind komt op gang, ver voor er sprake is van woordjes en zinnetjes. Al net na de geboorte gaat je kind in interactie door te huilen, te lachen, te kijken en dergelijke. Men spreekt hierbij van de preverbale ontwikkelingsfase.
Tijdens deze fase krijgt je baby de basis van communicatie onder de knie. Oogcontact, beurtneming, gezamenlijke aandacht, wijzen, geef-en-neem-spelletjes, ... zijn zeer belangrijk om verbale communicatieve functies en interactievaardigheden te kunnen leren. Het brabbelen komt meer op gang en je kind gaat stilaan ook meer begrijpen.
Na deze preverbale fase zal je kind door middel van immitatie, het gebruik van niet-specifieke woorden, uitroepen en dergelijke, overgaan tot het uiten van het eerste doelbewuste woordje om dan op te bouwen naar tweewoordzinnen, driewoordzinnen en zo verder.
Maak je je zorgen over hoe je kind in interactie gaat? Of heb je de indruk dat de ontwikkeling van de taal trager of anders verloopt dan bij andere kinderen uit je omgeving? Dan kan een prelogopediste je hierbij verder helpen.
Bij welke discipline(s) kan je terecht?
We geven hierbij een overzicht van de discipline(s) die je kunnen begeleiden bij dit onderwerp. Stel ons je vraag en wij helpen je verder!